Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   Behöver finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Villhöver

När man verkligen har lust att säga att man behöver något fast att det egentligen är irrelevant, så som en dyr väska.

Uttrycket lindrar dig från att bli allt för snobbig i umgänget.


"Åh, jag villhöver verkligen den där Louis Vuitton-väskan till sommaren!"
den 5 april 2020
 

balle

Ordet "balle" behöver inte nödvändigtvis innebära något snuskigt. Här beskrivs slangordet för "balkong". Man får dock räkna med att en del personer kommer att missförstå vad man menar.

(telefonen ringer och någon frågar vad man gör) "Jag sitter på ballen och fikar lite" = Jag är på balkongen och tar en kopp kaffe.

"Vi har fixat i ordning på ballen hela morgonen" = Vi har gjort fint på balkongen hela morgonen.

den 4 augusti 2008
 

snut

Betyder ofta polis. Behöver ej vara nedsättande, ej heller upplyftande. Det beror mycket på kontext och ton huruvida det bör tolkas som något negativt eller positivt.

Kan även ändra betydelse beroende på prefix. Se exempel.


"Snuten kom samtidigt som snubben höll på att bli baxad."

"Han/hon är allt en riktig dumsnut!"

den 21 februari 2009
 

dygna

Man går inte och lägger sig utan håller sig vaken hela natten för att till exempel vända rätt på dygnet.

- Har kalasat alldeles för mycket i helgen, nu måste jag ju upp till skolan/jobbet.
- Men dygna då så behöver du ju inte oroa dig, eller golvlura 2 timmar i alla fall.

den 31 mars 2009
 

slödricka

alkoholfri vätska, främst olika typer av läsk som används för att späda ut alkohol för konsumtion.

- Vi kan ju inte dricka vodkan rent, vi behöver slödricka.
- Okej, men jag köper juice och en cola att blanda med.
- Nice.

den 9 juni 2009
 

Tjejsnack

Tjejsnack är bara vanligt snack tjejer emellan om allt möjligt som till exempel smink, kläder, hur killen var på första dejten mm. Tjejsnack är inte alls detsamma som att tjejer snackar skit bakom varandras ryggar. Tjejsnack är helt enkelt prat tjejer emellan om egentligen vad som helst, som tjejerna inte vill att killarna ska höra. Som till exempel kärleksprat.

Anna: Testade du det där nagellacket som jag tipsade om?
Karin: Nej jag hann inte för Carl ringde.
Anna: Vad sa han då? Är han kär i dig?
Karin: Vi pratade om lite allt möjligt, men jag vet inte... hoppas det! Fast du får inte säga till nån att jag gillar honom!
Anna: Nej jag lovar.
Martin (kompis till Carl): Vad pratar ni om då?
Anna: Det är bara tjejsnack! Inget du behöver veta!

den 6 november 2009
 

skicka ljuset

ge mig eld, skicka tändaren

när man behöver eld ex. tända en cigarett
den 14 november 2009
 

slakta en gås

Ett uttryck för att röka cannabis.

- Shit mannen, jag behöver verkligen slakta en gås.
- Stila dig (Ta det lugnt), jag håller på o meckar (gör en joint).

den 19 september 2010
 

Bråte

Skräp. Behöver inte betyda avfall utan kan vara bara massa saker som man samlat på sig till ingen nytta. En obestämd massa saker av obestämd betydelse.

Måste du ha så möe bråte över allt?
den 28 september 2010
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011