Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
   
  !   Korre finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

olla

Ett skateboardtrick. Man trycker kraftfullt ner det bakre benet på brädan medan den främre foten lyfts ovanför kontakt med främre delen av brädan. Då blir det att främre delen av brädan far upp, och sedermera ger man den främre delan av brädan ett litet tryck neråt med främre foten. Resultatet blir att brädan för en kort stund helt och hållet befinner sig i luften. Sedan bör man efter en korrekt ollning även landa snyggt med båda fötterna på brädan.

Olle är fantastiskt bra på att olla med sin skateboard
den 29 juli 2008
 

kalla-den-vad-du-vill-boll

Bakgrund:
Negerbollens namn är kontroversiellt, det har till och med kallats "kränkande" av diskrimineringsombudsmannen. Benämningen chokladboll får anses vara det rätta namnvalet för den som vill vara helt säker på att vara politiskt korrekt. Dock får det namnet endast användas användas när mängden choklad är tillräcklig, annars är det ett brott mot marknadsföringslagen...

Debatten kring detta anses av många som felvänd och smått löjlig. En vanlig invändning är att om vi fortsatte använda ordet "neger" i andra sammanhang än som skällsord, skulle det förminska den obehagliga laddningen i ordet.
Som en lagom protest mot det hela säger vissa "kalla-den-vad-du-vill-boll" och låter därmed lyssnaren själv bestämma vad bollen ska heta.


- en latte och en... ööh.. kalla-den-vad-du-vill-boll... tack!
den 20 april 2009
 

snippa

Ett politiskt korrekt ord för det kvinnliga könsorganet. (motsvarighet för det manliga "Snopp"). Används ofta av vuxna då de talar till små barn.

Dotter: Mamma? Var kommer barn ifrån?
Mamma: Ifrån snippan.

den 15 januari 2010
 

Björnfitta

Den korrekta benämningen för en huvudbonad av päls. Liknar ryssmössor.

Någon kommer med en pälsmössa till skolan...
- Har du köpt en björnfitta?

den 26 maj 2010
 

Plåtluder

Plåtluder är den korrekta termen för en person som träffar en annan person (alt. respektive) för dennes bil i aktuell ägo.

Enklare svenska: Någon som låter sig imponeras och 'släpper till' för att du har ett (i deras ögon) ballt åk.

Ordet är nedlåtande, en förolämpning av det mildare slaget.
Termen har troligen myntats i Dalsland, möjligen Värmland.


Exempel: - Hon hänger bara med honom för att han kör en Honda...
-Ah, hon är ett jävla Plåtluder!

den 1 september 2010
 

ekorrebinda

snusprilla

- Johan! har du en ekorrebinda och bjuda på?
den 18 september 2010
 

tvärnita

bromsa så hårt det går

Sven såg en ekorre på vägen och var tvungen att tvärnita.
den 19 november 2010
 

färst

Få, färre, färst.

Färst är en gammal svensk böjningsform som mer eller mindre fallit i glömska sen 1800-talet. I dess ställe har diverse omständliga omskrivningar kommit i bruk, som "lägst antal", "det minsta antalet" osv. Färst är kortare, smidigare och naturligare. Och helt korrekt svenska.

Inte slang, men ett skönt ord som förtjänar en ny vår!


A: Varför fick jag så få köttbullar?
B: Men hallå, jag fick ännu färre!
C: Sluta klaga, jag fick färst!

den 29 november 2010
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

urkund

Ett program som diverse hednisker lärare brukar. Ämnat att sätta fast fuskare. Detta är ett otroligt bristfälligt program då det jämför hela internets innehåll med en elevs skrift. Om någon del av skriften innehåller delar som finns tillgängliga på internet så upptäcks det.

(Internet innehåller som bekant allt som du någonsin skulle kunna tänka på att skriva. Således är det bara idiotiskt med ett program som urkund.)


1. Student 1 skriver en förträfflig och fullständigt korrekt rapport på 10 sidor och lämnar in den.
2. Lärare 1 mottar rapporten och vidarebefordrar den till urdkund.
3. Urkund jämför rapporten med internet och upptäcker att en 7 ords mening på sida 9 var likadan som en mening som finns på internet. Därefter flaggas rapporten och skickas tillbaka till lärare 1.
4. Lärare 1 mottar rapporten och ser att urkund har märkt den som "plagierad".
5. Student 1 får icke godkänt på grund av fusk.

den 4 februari 2011