Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   knappa finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Knappar

Knappar är ett slangord för narkotikaklassade piller, oftast mdma

-Abow vad har han tagit Walla
-Aa shit asså vne ngn sa att han hade tryckt i sig 5 knappar, han e helt maxad bror

den 19 juni 2019
 

haxa

skriva/knappa fort på datorns tangentbord

danne: - anders, kan du haxa order 12345
anders: - självklart

den 4 september 2008
 

Knappra

Att skriva intensivt på tangentbord.

Uppsatsskrivandet flöt på bra så det knapprades flitigt på tangentbordet.

Oj, vad det knappras! (Vid en situation då man ser någon skriva väldigt intensivt på tangentbord)

den 23 april 2018
 

dunderzubbi

Den där mammaknullaren på hafflan som alltid vill hämta mer trots att folk är sekunder från att kollapsa. Om du har en polare som alltid trycker i dig för mycket sprit och ni slutar i en container tillsammans är det en riktig dunderzubbi.

Shunos OD'ade höger och vänster på hafflan men det hindrade inte Mehmet från att kuta ner till arren och hämta tillräckligt med K, dunder, knätch och knappar för att söva halva landet. Fetare zubbi får man leta efter.
den 11 augusti 2017
 

Streck

En lina kokain

"Skaru med hem och dra i dig några streck?"

"Nu dom bjuder oss på streck nu dom bjuder oss på knappar" - ODZ

den 3 januari 2018
 

Surdeg

Något som borde åtgärdats för länge sedan.

- Vad gör du?
- Syr i knappar!
- Härligt att du tog tag i den surdegen!

den 4 februari 2018
 

Fölkish

Fölkish = slang för übermensch, perfektion, "arisk", straight-edge, fräsch, osv.

Det lättaste sättet att fatta vad fölkish betyder är att kolla på gamla grekiska statyer eller fascistpropaganda. Exempelvis skulle en vältränad, välklädd, praktisk, utbildad kille utan "basic" behov som krök, brudar och det ytliga materiella anses vara fölkish. Kommer från tyskans "völkisch" vilket var en högerextrem naziströrelse i Tyskland. Hur det kom att bli slang i svenskan är mysterium, då det oftast inte används av faktiska nazister.


"Aa jo han är ganska fölkish, grabben dricker knappast och spenderar bara sin tid i biblioteket eller i gymmet"

"Kan du fucking lägga av att vara så fölkish hela tiden efter du upptäckte dom där self-improvement skitsidorna, jag vill fan dra ut o berscha"

den 14 maj 2018
 

Böggrill

Solarium.
Uttrycket var poppis på 70-80:talen då det ansågs vara ett fjolligt beteende när killar solade sig enbart för fåfängans skull.


-Hur kan Kenta vara så brun i Januari? Har han varit på Kanarieholmarna eller?
-Knappast.. Han är stamkund hos böggrillen vid Södermalmstorg.

den 26 februari 2019
 

blockmongo

En person som jobbar med grafiskdesign (och ofta skissar på block) sett från en utvecklares perspektiv.

Vi måste släppa appen idag - men då kom ett blockmongo och ville ändra design på alla knappar i hela appen.
den 5 februari 2020
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011