Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   rea finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

slungare

Affär eller elektronikkedja som säljer varor till reapris. Produkterna ska helst säljas lika fort som dom kommer in i affären, därav slungas ut.

Slungaren Mediamarkt slungar ut en Ipad för 3200
den 19 december 2013
 

Hemsläp

Den exakta definitionen av hemsläp innebär att man lyckas med bedriften att bjuda hem en person från krogen och idka sexuellt umgänge.

Jonas träffar Lisa på krogen och frågar om hon vill följa med honom hem till sin lya. Lisa accepterar inbjudan och de åker tillsammans hem till Jonas trea vid Hornstull. Där har de sex i nära två timmar innan Lisa tackar för sig och tar en taxi hem.
den 12 februari 2009
 

rör

Byxor

-Tjena Tårtan, schyssta rör!
-Tack fan, jag tjackade dem på rea.

Se även grädda i rören.

den 12 juli 2009
 

FUBAR

Fubar eller FUBAR är en förkortning som oftast uttyds som det engelska vulgära uttrycket Fucked Up Beyond All Recognition. Nånting som är fubar är inte som det ska vara. Fubar kan också betyda Fucked Up Beyond All Reality/All Repair/All Recovery/All Reason. Även Fucked Up Beyond Any Repair/Any Redemption. Ordet Fucked ersätts ibland med Fouled.

Förkortningen tros vara amerikanskt andravärldskrigsslang. Enligt en teori är ordet en folketymologi av tyska furchtbar, fruktansvärd, och därmed en backronym.


- Hur är läget med Kristoffer?
- FUBAR!

den 6 mars 2010
 

rPenis

På grund av uppkomsten av ordet ePenis definieras nu IRL-penis som rPenis, där r syftar på "real".

Jag vet att du har fet ePenis på WoW men din rPenis hittar man knappt med ett mikroskåp!
den 27 juli 2010
 

IRL

In Real Life, eventuellt I Riktiga Livet.

Används online för att förklara att någonting inte sker eller är så på internet, utan på riktigt.


- Har du umgåtts med Jonas på sistone?
- Ja, men inte IRL, bara via Skype.

den 4 augusti 2011
 

dampa

Från damp (ADHD). Att dampa på någon. Att spåra, freaka, flippa, få aggressivt utbrott, bli crazy.

-Vad tyckte brorsan om att du snodde hans öl?
-Han dampa som fan.

den 11 oktober 2011
 

gullig

Någon som är gullig, snäll och/eller fin kan kallas gullig. Ordet används istället för namn. Man kan lägga till ett adjektiv innan ordet gullig. Om någon är stor eller jättegullig kan man säga stora gullig. Men även lilla gullig är snällt att säga, det kan sägas om en person som är liten och fin alternativt har gjort något som var menat att vara bra men inte fick det resultatet.

Kan användas i pluralis och är genusneutralt.


- Tack så mycket för att du fixade vasken gullig!

- Jag hade gärna velat att du skulle få Messis tröja men de hade bara Ronaldos, så jag köpte den istället.
- Men lilla gullig!! Tack (och döljer så väl man kan att Barcelona och Real Madrid INTE är samma lag)!

- Hej stora, fina gullig! Hur mår du?

- Hej gulliga, vill någon av er räcka mig en hand?

den 18 januari 2012
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

bomb

Ett uppseendeväckande stycke information, något som får en social krets att reagera med förvåning och överraskning.

"Att släppa/droppa en bomb"


-Han släppte bomben på oss: 'jag har cancer'

-Hörde du att Chamina blev våldtagen av ett bikergäng?
-Vilken bomb, jag trodde inte det var sant först.

den 2 februari 2011