Slangopedia i mobilen En ordbok för slang, sköna ord, uttryck och talesätt - som du säger dom!
Hemsidan Slumpa Lägg till Om
 
   
  !   slarva finns inte i ordlistan. Lägg till det!
 

Andra förslag:
 

Dalja

Verb. Innebär att man på ett slarvigt sätt leker med någonting som kan tappas och därmed orsaka materiell eller fysiologisk skada.

-Sluta dalja med telefonen, pojk, du kommer tappa den i golvet!

-Jag hörde att Edit tappade sin kettlebell så er TV gick sönder.
-Ja, det stämmer. Jag förstår inte varför hon ska hålla på att dalja med den där järnklumpen.

den 21 februari 2014
 

Slampa

1. I traditionell mening en allmänt slarvig, oansvarig och lättjefull kvinna.
2. Ringaktande benämning på en sexuellt lösaktig kvinna.


1. ”Hon sover till 10 och sköter inte hushållet, en riktig slampa”.
2. "Hon ligger med vilka karlar som helst, en riktig slampa"

den 16 oktober 2020
 

slashas

En slashas är en person, oftast man, med slapp attityd till det mesta; arbete, ordning och reda, klädval och hygien. Slashasen slarvar, slappar och hasar benen efter sig, därför kan slashas sägas vara ett ord med ljudhärmande karaktär.

A: Upp å hoppa lilla loppa, nu ska vi träna!
B: Haha, palla! Jag har ju massa chips kvar sen igår!
A: Vi skulle ju träna idag, din slashas.
B: Det sa jag bara för att få tyst på dig...

den 11 oktober 2008
 

Brevlådetömning

När man har en så explosiv diarré att när man skiter så säger det braaaak och sedan kommer det en stor mängd väldigt snabbt som vräks helt okontrollerat ner i dassholken. Det känns som om att man har tömt hela tarmen på allt innehåll på ett bräde.
Uttrycket baseras på hur gick till att tömma de flesta av dåvarande (70-talet) Postverkets brevlådor. De kunde bara tömmas genom att med en nyckel öppna en lucka som satt undertill och som när den öppnades föll neråt och hölls fast med gångjärn i brevlådans baksida. När postpersonalen skulle tömma dessa brevlådor så höll man en postsäck runt brevlådan och när man låste upp luckan så föll den neråt av sin tyngd och ut rasade alla breven i lådan med ett brak (det var viktigt att man höll postsäcken stadigt runt brevlådan, annars kunde det hända att hälften av breven hamnade utanför och blev vindens offer till förskräckelse för den som råkade slarva.)
Det är således den fysiska likheten mellan ordets rätta innebörd och dess slang-innebörd som lett fram till uttrycket, som troligen främst användes bland postanställda.


- Hörru grabben, hur mår du? Du ser lite blek ut!
- Jag var inne på toa nyss och det var en riktig brevlådetömning!
- Åh fy fan, då får man hålla sig borta från det stället på ett tag!

den 24 mars 2021
 

antislang, antislangord, antislangspråk

Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse.
Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang.
Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen.
Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl.
Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk.
Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa".
Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre.
Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl.
Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.


"antislang"
-Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.

"antislangord"
-Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.

"antislangspråk"
-Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.

den 20 januari 2011
 

På fisens mosse

Sätta sig i klistret, trampa i klaveret och konstatera att nu ligger jag illa till

Tjuvlåna brorsans bil och lyckas skada den. Missa ett avgörande möte. Slarva bort något som strax är nödvändigt att använda. Säga något korkat om sin chef och upptäcka att det var chefens fru/man som man talade med. Då finner man sig på fisens mosse.
den 6 augusti 2016