|
|
natur: natura Spenaten Stassare
|
|
|
|
! natur finns inte i ordlistan. Lägg till det!
|
|
Andra förslag: |
|
Stassare, eller stadsare, är en nedlåtande benämning för folk som bor inne i städer. Används i glesbygder mot alla stadsboende då de alla anses sakna grundläggande naturkunskaper.
Har du plockat svamp utan att förgifta hela familjen? Det var inte dåligt för en stassare som du!
Ni stassare vet inte vad som är fram och bak på en ko förräns den skiter er på stövlarna!
den 16 december 2012
|
|
Skog, åkermark eller utanför tullarna på gammal stockholmska
Vi åkte utanför tullarna. Väl framme i spenaten grillade och fiskade vi lite.
den 16 december 2015
|
|
Att bajsa i naturen med hjälp av en björk. Håll runt stammen med händerna och med fötterna nere vid stammen och sedan luta ut baken tillräckligt för att inte få avföring på byxor och skor.
-Jag var så skitnödig att jag var tvungen att gå och björksurfa.
den 15 augusti 2009
|
|
Något eller någon som är ful, löjlig eller allmänt retarderad. Tror det användes förut inom väderbeskrivningar som annat ord för mulet.
- Men lol, kolla Ronnys nya frisyr! - Haha, va oggen han ser ut.
Eller
- Fett ogget att dom la in naturkunskap på måndagar. - Qft.
den 20 juni 2010
|
|
Den noble syftar på en helgad adelsman som är ytterst välbekant med smädningen av diverse trollpackor samt illgärningsmän. Speciellt när det gäller den förstfödde noble som har en evig envig med trollpackan. Han är därtill tämligen välbevandrad när det gäller fysik samt matematik.
Den noble kan även syfta på vem som helst som innehar naturen av att vara nobel. Till och med en av allmogen!
Den noble: Jag saluterar eder, icke-så-fagra mamsell. Trollpackan: Smäd icke mig ty nobelmän såsom I voro ställda över allmogens ställning. Den noble: Ingalunda ty I voro en trollpacka emedan så sporde allehanda adelsmän. Sålunda finge jag rätten att tillmäla eder. Mina kunskaper uti fysik samt matematik skola assistera mig däruti. Trollpackan: Uschiamej!
den 25 oktober 2010
|
|
Få, färre, färst.
Färst är en gammal svensk böjningsform som mer eller mindre fallit i glömska sen 1800-talet. I dess ställe har diverse omständliga omskrivningar kommit i bruk, som "lägst antal", "det minsta antalet" osv. Färst är kortare, smidigare och naturligare. Och helt korrekt svenska.
Inte slang, men ett skönt ord som förtjänar en ny vår!
A: Varför fick jag så få köttbullar? B: Men hallå, jag fick ännu färre! C: Sluta klaga, jag fick färst!
den 29 november 2010
|
|
"Spanskt" är ett ekivokt och alldagligt erotiskt uttryck för en speciell typ av sex där kvinnan genom att klämma ihop sina bröst runt mannens lem ger honom s.k. "Spansk massage".
Hon var av naturen begåvad nog att ge spansk massage. (Vilket alltså antyder ett par lite större bröst).
den 16 januari 2011
|
|
Att bemöda sig om att tala väl. Att använda sig av ord i korrekt betydelse. Att uttrycka sig på rätt sätt, men inte nödvändigtvis motarbeta alla ord med en karaktär av slang. Dvs. att medvetet säga så som det faktiskt heter, istället för att förkorta eller slarva med språkbruket. En person som använder antislang är en person som känner väl till slang och kan använda det men som inte gör det i onödan; och som låter bli detta, i syfte att vårda vårt språk och göra populära alla gamla, roliga, fiffiga, snillrika och användbara, svenska ord! Man behöver oftast inte förklara orden, för nästan alla förstår dem och begriper vad de betyder, även om de inte hört dem förut. Därför är det inte tal om "att svänga sig med fina ord" utan bara att hjälpa till att hålla språket levande, som ett av de ordrikaste språken i världen. Antislangord blir således ord som är t.ex. praktiskt användbara men på väg att falla i glömska. Antislangord är sådana ord som "färst" (av "få, färre, färst" som jag läste att någon på denna sida ville popularisera igen), "vore" (konjunktiv av "vara"), "finge" (konjunktiv av "få"), "dem" (istället för "dom"), "fatta beslut" (istället för "ta beslut"), m.fl. Att använda sig av slang kan ju vara väldigt roligt. Men att använda sig av antislang kan också vara riktigt roligt. Våra halvt bortglömda, gammalsvenska ord kan få sig ett riktigt lyft genom antislangen och vara till stor hjälp när man lär sig nya språk, eftersom många gammalsvenska ord är mer besläktade med utländska språk. Dessutom kan gamla sätt att uttrycka sig, genom annan ordföljd etc. vara roliga och mer "precisa". Slang är ju ett slags "anti-det-accepterade-språkbruket". Då måste man kunna ha ett ord för reaktionen mot detta också; att vara "anti" eller emot onödigt, meningslöst utbytande av ord, som många fall blir till det sämre. Antislangspråk talas ofta av äldre personer, som verkligen bemödat sig om att tala så, eller av dem som påverkats av hur vackert det låter när folk talar väl. Men antislangspråk talas givetvis också ofta av dem som i stor utsträckning talar slang och som vill förnya sig och bredda sin repertoar av ord och uttryckssätt.
"antislang" -Hon har en antislang-attityd och anstränger sig för att tala väl och finna de rätta orden. Hon försöker också alltid göra det med roliga och sällsynta ord, som man knappast minns längre. Hon snackar verkligen antislang och försöker göra detta populärt. Det är naturligtvis en reaktion mot att det svenska språket får allt fler omskrivningar för företeelser som redan har ett bra ord. Jag gillar den här nya trenden med antislang.
"antislangord" -Man skulle kunna säga att ordet "fela" i betydelsen "göra fel, begå ett misstag" är ett riktigt antislangord ... i samma anda som när de startade särskriftspoliser för att stävja missbruket av särskrivna ord i svenskan. Antislangord ur den äldre svenskan har blivit roliga, nygamla ord att ta till när dagens uttryck inte räcker till. Och antislangord som "goddag" kan locka till uppskattande leenden.
"antislangspråk" -Antislangord som en reaktion mot nutidens slarviga svenska har blivit på modet. Antislangspråk är således inte endast akademikerna förbehållet nuförtiden.
den 20 januari 2011
|
|
Arbetsbörda i utbildningsammanhang. Man kan också säga att man "pluggar" när man gör klart eller försöker göra klart sitt "plugg".
Naturligtvis kan "plugget" då också vara ett ställe där man tar till sig utbildning (används oftast i högstadiet)
Exempel 1: "Ska du hänga med på stan?" "Nej, jag har för mycket plugg."
Exempel 2: "Ska du med ut?" "Nej, jag måste plugga!"
Exempel 3: "Vad ska du göra idag?" "Jag är i plugget till fyra, sedan ska jag hem och äta."
den 13 april 2011
|
|
Gå bort används av troende på att detta liv följs av ett nytt liv efter döden. Också gå vidare eller att gå hem eller att få hembud eller att bli hemkallad är uttryck för att dö bland de som tror.I högre eller mindre grad uppfattar den som är troende det som fullständigt självklart att detta liv bara är en början, en utbildningsperiod eller ett utvecklingssteg för det som följer efter. Man vill inte använda ordet att dö då detta har tagits över av den nu rådande "naturvetenskapliga" tolkningen av en människas liv, så som att en människas liv är både slumpmässigt, utan mening och har en slumpmässig början och slut. Personlig andlig utveckling leder till att du blir mer och mer helt säker på att den rådande "naturvetenskapliga tolkningen" av vår tillvaro är extremt begränsad och inte någon sanning. Den helt dominerande delen av jordens befolkning tror på att vi från detta liv går vidare till någon annan utvecklingsfas något,annat liv.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kristendom http://sv.wikipedia.org/wiki/Buddhism http://sv.wikipedia.org/wiki/Hinduism http://sv.wikipedia.org/wiki/Islam
den 13 juni 2011
|
|